Den 9 november 2022 lanserar Volvo elbilsefterträdaren till Volvo XC90, Volvo EX90.

Volvo betonar sedan årtionden säkerhet, ungefär som BMW betonar körglädje och Toyota hållbarhet. Säkerheten går igen i kommande Volvo EX90, enligt verkställande direktör Jim Rowan. Volvo EX90 ska vara den säkraste Volvon någonsin. Bilen ska få en ”osynlig säkerhetssköld” med kameror, ljusrader (Lidar), vanlig radar och ultrasoniska sensorer, som kontinuerligt läser av omgivningen och skapar sig en tredimensionell bild av den.

Volvo EX90 är bolagets första modell, som är byggd på en renodlad elbilsplattorm, SPA2, samma som för kommande Polestar.

Volvo har inte visat några bilder på den nya bilen. Men grafiken bakom Jim Rowan på bilden antyder att Volvo EX90 har stora likheter med konceptbilen Concept Recharge, som Volvo presenterades förra sommaren.

Teknisk information om batteri, räckvidd, snabbladdning, fyrhjulsdrift, effekt, antal säten, acceleration, dragvikt, bagagestorlek med mera kommer Volvo att släppa bit för bit under kommande veckor. Än vet vi alltså inte om Volvo EX90 på riktigt tar upp kampen med elbilarnas moder Tesla, om Volvo EX90 blir en revolution eller inte.

Foto: Volvo Cars

Läs hela artikeln på https://jorgensval.se/blir-volvo-ex90-en-revolution

Läs mer om elbilar på https://jorgensval.se/elfordon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *