Den klassiska jeepen föddes i krigsmiljö, en fyrhjulsdriven bil för alla vägar, väder och miljöer. Vem kunde tänka sig en jeep som elbil? Nu finns den, Jeep Avengermen den är mer anpassad till storstadsdjungeln än tropikdjungeln.

Den moderna eljeepen är långt från sin föregångare, men den har några delar gemensamt: suv, robusthet, hög markfrigång och kantiga skärmar. En samling europeiska motorjournalister tycker om vad de ser, för de korade Jeep Avenger till Årets Bil 13 januari 2023.

Med en traditionell definition av suv, är Jeep Avenger inte en suv, eftersom den saknar fyrhjulsdrift och dragkrokskapacitet, som jag räknar in som suv-krav. Dock lovar Jeep fyrhjulsdriven bil framöver.

Jeep Avenger är byggd på en gemensam bilplattform (e-CMP) inom Stellantiskoncernen. Den är därmed syskon till bland andra de mindre suvarna Opel Mokka-e och Peugeot e-2008 samt småbilen Peugeot e-208. Nu väntar Jeep och de andra märkena på en gemensam elbilsplattform inom Stellantis.

Dagens Nyheter har testat bilen och är kluven inför den. DN svarar inte själv på frågan tidningen ställer: ”Håller den måttet?”

Priset för Jeep Avenger är från 459 900 kronor, inget pris för privatleasing. För den som vill ha ytterligare utrustning finns två nivåer ovanför instegsmodellen.

DN nämner inte uttryckligen några konkurrenter till Jeep Avenger, men jämför den med syskonmodellerna Opel Mokka-e och Peugeot e-2008.

I sammanställningen nedan utgår jag Jeep Avenger, som testet omfattar, där jag summerar vad jag uppfattar som biltestarens plus och minus med bilen.

På plussidan:
+ konkurrenskraftigt pris
+ god komfort
+ tydlig robusthet
+ snygg design
+ hög markfrigång
+ anpassad till tuff stadskörning
+ mycket förvaringsutrymme i kupén, totalt 34 liter mot vanligen 15 liter för denna bilstorlek
+ stort bagageutrymme för den här bilstorleken

På minussidan:
– dålig totalekonomi
– långsam laddning
– litet baksäte
– långsam acceleration

Jeep Avenger får 18 av 25 poäng i testet.

Testet publicerade på Dagens Nyheter sajt 11 februari 2023 (bakom betalvägg)!

Jörgen Bengtson
Foto: Jeep

Läs hela artikeln på Jeep äntligen med el!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *